Skövde AIK siktar mot toppen i Ettan Södra

Skövde AIK hade en fin säsong förra året. En fjärdeplats i Division 1 Södra gav dem mersmak för att nå topplaceringarna och ta en plats i Superettan. Några spelare har redan lämnat för spel i en högre division, varav en tog sig hela vägen till Allsvenskan.

Den fjärde april startar den nya säsongen och klubben har både värvat spelare såväl som sagt hejdå och lycka till. Divisionen ser däremot inte riktigt ut som när den slutade i höstas. Inte minst har den bytt namn.

Till Superettan och Allsvenskan

I somras blev det klart att mittfältaren Gustaf Norlin skulle lämna Skövde för att spela i Varbergs BoIS. Vad han inte visste då var att Varberg skulle ta sig hela vägen till Allsvenskan. Det är första gången någonsin som klubben har tagit sig upp i Sveriges högsta fotbollsliga. Där kommer de att möta tufft motstånd från bland annat Djurgården, som vann serien, och Malmö FF, som spelar i Europa League. Det är lag som har mött några av Europas allra bästa. Enligt bet365 senaste nyhetsrapporteringar och odds tips är det spanska Sevilla och italienska Inter som är förhandsfavoriter att vinna Europa League med oddset 7.00. Norlin kan därmed förvänta sig att både utmanas och utvecklas.

I januari blev det klart att även Rasmus Örqvist lämnar laget. Det innebär ytterligare en förlust av en mittfältare. Han kommer att spela i Superettan tillsammans med Norrby IF, som slutade på en nionde plats förra säsongen. Enligt Skövde AIK har han skrivit kontrakt med sin nya klubb för de kommande tre säsongerna.

Flera nyförvärv

Det är inte bara spelare som har lämnat klubben. Spelare har också värvats. En av nykomlingarna är Filip Schyberg. Han har tidigare spelat i Tidaholms GIF och allsvenska IF Elfsborg och känner sig mest trygg som försvarare. Laget har även hämtat ett antal mittfältare för att kompensera för förlusten av Norlin och Örqvist. De har bland annat hämtat Lukas Lilja från Skara FC, Johan Siggesson från IFK Falköping och Adrian Johannson från Karlstad BK. De har samtidigt hämtat spelare från klubbens akademi som kommer att få pröva vingarna i A-laget under våren.

Spelschemat 2020

Division 1 har bytt namn till Ettan, norra och södra. I Ettan Södra 2020 har det skett en omstrukturering och lagen har enligt Skövdenyheter blivit omkastade. Bland annat har Motala AIF anslutit efter att två Karlstadlag, Karlstad BK och Carlstad United, skapat ett gemensamt lag. Det innebär att ett av lagen har åkt ned en division. FK Karlskrona, Qvidings FF och FC Linköping City har i sin tur anslutit till serien efter att Åtvidabergs FF, Kristianstad FC och IK Oddevold åkte ut

Skövde AIK:s första match är på hemmaplan mot Landskrona BoIS, vilka slutade på andraplats förra säsongen men missade kvalet till Superettan. Skövde hade störst framgångar under sina hemmamatcher, varav de vann nio av sina fjorton vunna matcher på Södermalms IP.

Skövde AIK har alla möjligheter att ta sig långt i årets Ettan Södra. Kanske kan de ta sig hela vägen till Superettan, vilket skulle bli första gången sedan 1995.