We have no more fucks to give

Efter #metoo har det följt en debatt om jämlikhet och feminism som inte varit kvinnor gynnsamt. En professor som Margot Wallström tyckt ska ”krypa under den sten han kom från” har kommit med faktateori som strider mot likartsfeminismens synsätt att arbeta för att få ett jämnställt samhälle.

Sverigeaktuella Jordan B Petersons föreläsningar på Youtube har 75 miljoner visningar och hans bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos” har på ett halvår sålts i över två miljoner exemplar världen över. Jag bildade mig en egen uppfattning när Jordan gästade Skavlan och jag förstår och ser hans poäng – även om jag inte är beredd att hålla med. Han menar på att ju mer vi arbetar för att få ett feministiskt samhälle desto mer slår det tillbaka – folk vill inte bli placerade efter kön. Vem vill det?

Själv är jag likartsfeminist men jag har aldrig kunnat identifiera mig med de feminister som brände sina bh-ar på 70-talet (läs PR-trick)  eller där man som mor och karriär bara är extremt trött eftersom det krävs att man ska vara både supermorsa och superengagerad heltidsarbetare. På 60-talet så hade hemmafruarna hemhjälp. Visste ni det?

Det är nog dags att släppa på idealet lite. Det behöver inte vara kliniska hem och att alla ska sköta sitt. Det är inget fel att ha nannys eller barnvaktsittare som inte är släktingar. Det är okej med städhjälp. Men RUT ska inte finansieras av skattepengar. Tjejer får klä sig i rosa och är mer än någonsin intresserade av såväl lösnaglar, löshår och lösögonfransar. Det är okej. Det är okej att vilja vara sexig eller undergiva sig inför sin man och hjälpas åt. Det är det man gör i ett förhållande så länge det finns ett balanserat förhållande på lika villkor.. MEN det är inte fel att vi hjälper samhället på traven. Nilla Fischer har fått nog av att hon som kvinna inte får samma förhållanden som män. Här kan man verkligen prata om att lika lön för lika arbete. Hur man kommer åt att herrfotbollen omsätter mer pengar och följs av fler människor? Jo, kanske börja med att uppmuntra fler tjejer att spela, få bättre speltider och likabehandling redan från början. Kanske ska vi börja att sätta på oss glasögon om genus överallt som vi kommer? Varför inte börja med hur vi framställer vår verklighet? Vem riktar vi informationen till och hur placerar vi människor i fack efter kön?