Du kan påverka genom din plånbok

Dagligen gör vi val som vi inte tänker på men som karaktäriserar vilka vi är och vad som är viktigt för oss.

När vi valde bank så är vi väldigt måna av att banken har kontor på orten. Det tycker vi är viktigt för att om det strular så är det skönt att kunna få hjälp över disk. Överlag så ligger kundägda företag bra till på listan över företag som vi gärna väljer att ha som försäkringsbolag eller bank. Vi har till exempel valt JAK banken med sparkonto till vår dotter. En bank som drivs av kooperativ. Nu i efterhand är jag glad över att min sambo varit stamkund hos en och samma bank i fler år för annars hade vi kanske inte haft en chans att få bostadslån när jag var arbetssökande. Många unga har ingen relation till banken eftersom man utfärdar sina bankärenden digitalt. Synen på bankkontoret är att det är dåliga öppettider, dålig service, dålig ränta. . I och med bankkrisen har synen på bankerna ändrats, inom 10 år spås att 250 bankkontor kommer läggas ner.

Vi valde Dina försäkringar, för att de är ett alternativ till storbankerna. Vilket kan vara kul att gynna.
Vi har valt ett elavtal som tillhandahar grön el och jobbar aktivt med miljöfrågorna.

Vi väljer OKQ8 som bensinstation och betalkort för att de ger återbäring till sina kunder, alltså de som äger bolaget. Därav handlar vi också på Coop. Här hittade jag en sida som visar kooperativa företag i Sverige.

En annan aspekt är också var vi handlar. Om vi väljer att handla i centrum eller i köpcentrumen (oftast utanför centrum). Samt om vi väljer att handla lokalt eller över internet. Sedan Elins Esplanad öppnat i Skövde så har centrum problem att överleva med sina 60 butiker. Samtidigt så är det lättare att parkera utanför centrum än i centrum. Visste ni att förr så bodde man inte i centrum? Det var bara A-laget som bodde i parken, för övrigt åkte man alltid in till centrum där man arbetade eller handlade. Det var inte fint att bo i centrum. Om centrum ska överleva i Skövde, så blir man tvungen att lösa parkeringsbristen – istället för att bygga bostäder.

Jag handlade på Laredoute för ett tag sedan, där fraktavgiften kostade 49 kr och returavgiften 45 kr. Det motsvarar alltså nästan 100 kr för att handla där. Jämfrelse med att vi åkte upp bensin när jag var liten mellan tidaholm och skövde, så kanske det är jämförelsebart. Om vi funderar på vad lastbilsfrakten kostar, så kanske det inte heller är hutlöst dyrt. Men om man jämför med andra bolag så är detta verkligen att ta i överkant.

Det svåraste valet tycker jag är att välja aktier, eftersom världen är enorm och utbudet extremt stort. Här är det oerhört svårt att veta vad man investerar i. Det går ju att välja ett paket med aktier som är valda utifrån vissa kriterier. Då har du valt i god tro, men ändå så har du ingen aning om vad paketet innehåller eller kan byta själv. Det gör en så kallad pensionsförvaltare.

Ja, detta inlägg kom att handla om försäkringar, bank, och aktieplacering och pension. För några år sedan fick jag ont i huvudet av att bara tänka på dessa ord. Men nu, så tycker jag att det är pinsamt att inte ha riktigt bra koll på vilka jag gör affärer med. Det gäller att ta kontroll över sitt liv.

För ett år sedan? så stängde sj ner sitt kontor i Skövde. Detta tyckte jag var synd. Även om vi handlar mer och uträttar ärenden via internet så är vissa tjänster i samhället tvungna att finnas kvar. Postkontor tycker jag kan få komma tillbaka. SJ kundservice. Polis, allmänvård, arbetsförmedling, skatteverk bör finnas på alla orter. Förbättra hyreskontrakten för näringsidkare i centrum skulle få fart på städerna på landsbygden.

Till sist har jag ett tips: Vill ni få kunder att handla i er butik? Börja då erbjuda prisgaranti. Om du hittar varan billigare (till ordinarie pris) någon annanstans. Så erbjud samma pris. Luckra upp kommunens avtal och låt även kommunerna få handla på fler än det upphandlade avtalet om priset är detsamma på den lokala marknaden.

Tänker ni på vilka bolag ni gynnar? Hur era val påverkar vår miljö, stad och omgivning ?