Årnäs Swimrun utanför mariestad

Idag gästbloggar Maria Hagman på Skövdebloggarna. Maria Hagman kommer 2015 arrangera ett swimrun i Mariestad, Årsnäs i sommar. Hon har tidigare startat upp och lett Göta Kanal Triathlon i Lyrestad sen 2012. Efter att det gett sån succé så ska hon nu ta steget till den minst sagt populära sporten swimrun. Maria är en väldigt aktiv och positiv tjej som tillsammans med sin man Simon leder events ihop och de kommer även leda Göta Kanal igen och även ett multisportlopp. Läs hennes berättelse till hur hon kom på iden med swinrun i Mariestad.

Swinrum i Mariestad 2015 med Maria Hagman

När min man har varit ute och sprungit så brukar jag fråga hur det gick. Då svarar han med statistik:”Jag sprang si och så snabbt, så långt, min snabbaste kilometer var…” ”Jaha, säger jag då. Men hur kändes det?” För jag är intresserad av hur ens träning upplevs: om man fick kämpa eller om det var lätt, var roligt, såg något kul i skogen osv.. Statistik säger ingenting och ändå är det statistik som många fastnar i. Kan det till och med vara så att siffrorna hindrar dig från att ha kul?

När jag 2011 gjorde Tjejklassikern var mitt mål att i alla grenar slå min väninna som jag genomförde den med. Vi är lika gamla, tränade på lika sätt och lika mycket så det var en schysst motståndare. Vad jag inte gjorde var att titta på statistiken för eliten och bli missmodig för att jag aldrig skulle bli så snabb som dom. Ändå är det precis det många gör: man tittar på toppenplaceringarnas siffror och tänker att man måste vara så fit som dom för att genomföra ett lopp. Men det är väldigt stor skillnad på att kunna vinna ett lopp och att genomföra det.

Jag är en 38årig tvåbarnsmor som tränar rätt mycket. Jag är inte snabb och visserligen har jag bra kondis men jag kommer aldrig komma först i någon tävling. Däremot är jag otroligt duktig på att ha kul! I sommar ska jag bland annat göra en swimrun som heter Öloppet. I en swimrun så springer och simmar man växelvis en snitslad bana. Man tävlar i lag om två och jag kommer tävla med min väninna Carina. Om vi kommer komma först? Nej, knappast. Kommer jag ha några trevliga timmar i vacker västkustmiljö med min goda vän och njuta av en kropp som efter några års skador äntligen funkar igen? Absolut! Mitt fokus ligger på att genomföra loppet i min maxfart, oavsett vad alla andras är. När man lärt sig att tänka bort statistik och hur snabba ”alla andra” är, så finns det bara en sak kvar: glädjen att göra något man tycker om. Har man väl börjat tänka på huruvida man kan genomföra alla lopp man ser annonserade istället för att tänka att man måste göra dom på en viss tid- då har man helt plötsligt otroligt många lopp tillgängliga.

Eftersom jag tycker swimrun är så kul, så arrangerar jag och min make i sommar ”Årnäs Swimrun” utanför Mariestad (www.hksportevents.com). Vi upptäckte Årnäs i somras och blev helt tagna av den vackra miljön med säteriets gamla byggnader, herrgården, småbåtshamnen och badplatsen. I Årnäs har jag haft möjligheten att lägga upp två banor, 10km och 19km, som jag själv vill simma och springa: okomplicerade och korta simsträckor med mjuka skogsstigar att springa på emellanåt. Vänern bjuder på små vikar man simmar över från klipphäll till klipphäll och under löpningen kanske du måste zickzagga mellan betande kossor. Det kommer inte vara svårt att navigera i vattnet eller ens att hitta längs löpbanan, jag tänker man har annat att fokusera på ändå, så vem som helst kan verkligen vara med. Många undrar om man måste crawla, men självklart kan man simma bröstsim, eller ryggsim, bara du tar dig fram för egen maskin. Jobba med det du redan kan och komplicera det inte!

Varför inte teama upp med en god vän och komma till Årnäs den 18/7? Kanske till och med tävla mot ett kompislag? Det skulle vara fantastiskt om du också upptäckte swimrun och Årnäs och finns det bättre motivation till träning än att ha kul?!