Auktioner online och lokalt

Aktioner kanske får ett uppsving efter TV4s tittarsuccé, bytt är bytt.

Har ni följt serien Bytt är bytt? Där deltagarna får gissa vad objekten är värda och därefter får bestämma om de ska behålla objektet eller ej. Objekten i sin tur är värderade från 50 kr till en halv miljon kronor. Jag tycker programmet är oerhört spännande, för visst är det intressant att se och höra att en cello från 1800-talet skulle vara värd en halv miljon. Kanske är det så att du själv sitter på en skatt hemma?

Ett annat sätt att ”testa” vad dina prylar är värda är att gå till pantbanken och få en uppskattning. Men tänk på bedömningen ofta är lägre än vad objektets värde är. De ska ju tjäna pengar i sin tur på att sälja det. Här kan man också hitta annorlunda, unika prylar till ett lägre pris.

Har du svårt att sätta pris på en pryl du har hemma, kan auktioner vara ett sätt att låta marknaden bestämma prislappen. Auktioner kopplade jag samman med att gå på en lokal auktion och buda. Nu för tiden är det lika vanligt att auktionerna är online. Det går lite fortare, du får dessutom en större marknad. Dock önskar man väl ibland att man ändå fick känna och klämma på prylen. Den största sajten online just nu är Tradera, som använder sig av både fastpris och budning. Den internationella motsvarigheten är Ebay. Men det finns fler, se tillexempel Akutionshuset i Linköping.

I denna värld full med information, så tycker jag det är svårt att få kännedom om lokala auktioner. Men för den som är intresserad så skulle jag läsa annonsbladen i lokaltidningen samt höra mig för på turistbyrån. Du kan även kolla på evenemang i Skövde kommun för att se när det är dags för en lokal aktion.