Skövde skulle kunna bli Sveriges grönaste stad

100% commitment.

För ett halvår sedan skickade jag in ett medborgarförslag till Skövdes kommunfullmäktige som handlade om att Skövde kommun kunde bli bättre på att hjälpa Skövdebor att ta ett större medborgaransvar för sin sopsortering genom fler sopsorteringsstationer i närområdet. I veckan fick jag beskedet att kommunfullmäktige beslutar att avslå medborgarförslaget med motiveringen ” att man avvaktar resultatet av den nationella avfallspropositionen”.

Jaja, jag har i alla fall gjort ett försök. Jag tycker det är sorgligt att vi slänger så mycket saker, samt att de inte återvinns på rätt sätt. Men jag är precis som alla andra LAT och har ONT om PLATS. Jag erkänner att jag många gånger sneglat på IKEAS smidiga lösningar med plastbackar som staplas på varandra, där det är lätt att sortera kartong, tidningar, pant och plast. MEN– det är dyrt med bostäder i Skövde och vi bor redan trångt. Jag har faktiskt inte möjlighet att trycka in dessa sorteringar i min lägenhet. OM det hade funnits bättre sopsortering i närheten av mitt bostadsområde, då hade jag nätt och jämt sprungit dit när det började fyllas på. Men just nu åker allt i sopporna. Sorgligt men sant.

Det är synd att Skövdes ledande allianspolitiker inte ens försöker att bli Sveriges grönaste stad. Det handlar bara om ambitioner. När jag bodde i Borås, då stod miljökontoret på Borås Djurpark och gjorde ett event av hur bra staden arbetar med sopsortering. Kan ni fatta! Miljökontoret gjorde kampanj på en nöjespark. Jättekul och givande. Synd, synd för oss i Skövde att våra politiker inte kan snegla på goda exempel.

Gott exempel på hur företaget SUNRISE arbetar med miljöarbetet

Här ska ni få ett annat gott exempel på hur man arbetar med miljöarbetet på ett företag, en vinlevernatör som visar hur de arbetar med miljöåtervinning i alla led. Ett företag med ambitioner att att sälja bra gröna produkter. Tittar du dessutom på videon nedan, så stödjer  #SunriseWines the Karukinka project. Ett projekt som bidrar till ekologisk återställande av vår planets resurser.

Hur man du som konsument påverka?

Jo, dels kan du ju som jag engagera dig genom medborgarförslag eller insändare i tidningen för att påverka era politiker. Eller också kan du välja med plånboken, genom att köpa bra produkter från bra företag.